Główna
Najnowsze
Logowanie
Risotto ze szparagami
Pasta z awokado
Śmietankowiec
Ogony bobra
Stir-fry z kaszą gryczaną, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Szparagi z sosem holenderskim
Zrolowane drożdżówki Takie trochę miniroladki drożdzowe (...)
Piróg biłgorajski, ale na słodko! Kaloryczna i pyszna zapiekanka z południa Lubelszczyzny stanowi oryginalny wkład naszego regionu w kuchnię polską. Zwykle podawana jest w wersji wytrawnej, jako samodzielne danie obiadowe, ale mnie ostatnio urzekła na słodko. Trochę jest obawa, że tyłek szybciej urośnie, ale warto.... (...)
Sałatka szparagowa Sezon na szparagi właśnie się zaczyna. Korzystajmy (...)
Zupa po luksembursku Trochę zalegających po świętach wędlin, trochę zielonej fasolki, odrobina wyobraźni kulinarnej - najpopularniejsza luksemburska zupa buoneschlupp to rzecz prosta i pożywna, w zasadzie starczająca za cały obiad. Zresztą komu by się o tej porze trudne rzeczy gotować chciało... (...)
Piwo i inne cuda z mniszka Tak naprawdę to wiosnę poznaje się po mniszku. Takie małe, żółte słoneczka, które właśnie teraz niespodziewanie szarobure łąki zamieniają w złote wariactwo. Niby pospolita, ale genialna roślina: uwielbiają ją pszczoły, można zrobić z niej świetny, miodopodobny syrop, ale także oryginalne, (...)
Advokat bez pieczenia Składniki podane na blaszkę o wymiarach 24 cm x 27 cm (...)
Szczaw wczesną wiosną Wszystko ma swój czas. Na Wielkanoc ma być mięcho, ma być na stole bogato, ma być misternie, kolorowo... A jak nas już brzuch boli od tego dobrobytu, to najlepiej przeczyścić wątrobę zupą z tego, co po prostu rośnie na łące (...)
Specjały na wielkanocne śniadanie Przychodzi ten błogosławiony czas. Najpierw coraz głębszej zadumy, potem oczekiwania, wreszcie radości. W kuchni to czas postu, który poprowadzi do dwudniowego biesiadowania. Ale przecież to nie jedzenie jest najważniejsze. Ważniejsze jest z kim. Żeby mieć z kim gotować i dla (...)
Jajka marynowane Jajka marynowane można przechowywać w lodówce do 2-3 miesięcy , jednak najlepiej spożyć je w ciągu pierwszego miesiąca (...)
Kaczka i pomarańcze z patelni inny doceni oryginalny charakter... Tak naprawdę to wszystko najbardziej apetyczne i doskonałej jakości znajdziemy u... kaczki. A potem już prosto: coś słodkiego, kwaśnego, pikantnego, trochę aromatów... (...)
Stefanka Najlepiej smakuje mocno schłodzone, np. na drugi dzień. (...)
Knedle z serem Najlepiej dzień wcześniej do obiadu ugotować więcej ziemniaków (...)
Ciasto filo Pachnące masłem, cieniutkie listeczki. Kruche, chrupiące i rozpływające się w ustach. Turcy filo przekładają orzechami i miodem (baklawa), Grecy zaś napełniają swoje pierożki i zapiekanki serem i szpinakiem. Jedna i druga wersja jest znakomita, ale najpierw trzeba zrobić ciasto... (...)
Sałatka z żołądków drobiowych Żołądki oczyścić, zalać wodą dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości na małym ogniu. (...)