Nasza skarbówka nie chce oświadczenia majątkowego "lokatora" starosty [DOKUMENT]

wiadomosci Oświadczenie majątkowe radnego Arkadiusza Onyszki nie powinno być złożone w łęczyńskiej skarbówce – uznał Urząd Skarbowy w Łęcznej. Radny powinien złożyć swoje oświadczenie do jednej ze skarbówek w Lublinie, bo jest mieszkańcem tego miasta.

Kamil Kulig

Opublikowano: 11 sierpnia 2020 19:14 | Aktualizacja: 11 sierpnia 2020 19:17

Sprawa wróciła do komisji skarg, wniosków i petycji

W czwartek 6 sierpnia radni spotkali się na komisji skarg, wniosków i petycji, by na nowo rozpocząć postępowanie w sprawie Arkadiusza Onyszki, byłego reprezentanta w piłce nożnej, którego tuż przed wyborami samorządowymi w swoim domu zameldował szef powiatowych struktur PiS Krzysztof Niewiadomski.

Jako kandydat na radnego Arkadiusz Onyszko oświadczył, że jest mieszkańcem Jaszczowa, o czym każdy może przeczytać na stronach Państwowej Komisji Wyborczej. Były bramkarz zameldował się u Niewiadomskiego tylko po to, by startować do rady powiatu łęczyńskiego. Dostał się do niej i na pierwszej sesji Onyszkę wybrano na członka zarządu, a Niewiadomskiego na starostę.

Problem w tym, że aby w ogóle móc ubiegać się o mandat radnego powiatu, trzeba zamieszkiwać na jego terenie, a nie być w nim jedynie zameldowanym.

W czasie czwartkowego posiedzenia komisji obecny był przewodniczący rady powiatu Arkadiusz Biegaj, który tłumaczył radnym, że bezpośrednim powodem wznowienia postępowania w sprawie miejsca zamieszkania i ważności mandatu Onyszki jest stanowisko Urzędu Skarbowego w Łęcznej.

(…)

POZOSTAŁO 77 PROC. TEKSTU

Więcej w papierowym wydaniu „Wspólnoty Łęczyńskiej” i elektronicznej wersji gazety – LINK.

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.